MČR a MSR 2011

Mistrovství České a Slovenské republiky 2011 v lezení na obtížnost zaujatýma očima
Mistrovství České a Slovenské republiky 2011 v lezení na obtížnost si můžeme odškrtnout. Po dlouhých 18 letech se opět naskytla šance porovnat výkonnost českých a slovenských závodníků a závodnic na jednom závodu.

Do závodu se v sobotu zaregistrovalo celkem 26 mužů 14 žen. Vzhledem k tomu, že se jednalo o vrcholný závod určený pro úzkou lezeckou špičku, byla účast celkem slušná. Budeme si muset zvyknout, že je pryč doba, kdy na MČR jezdilo 120 závodníků. Důvod je jasný. Výkonnost špičky se neustále zvyšuje a vzdaluje se tak výkonnosti amatérských lezců. Ti potom raději vyhledávají závody určené pro širší lezeckou veřejnost, jako například cupOFF, Mejcup apod. Určitě to vyvolá nesouhlas, ale já jsem s účastí spokojen. Je jenom škoda, že nedorazila ani jedna slovenská závodnice.

DSC_33649

Ondřej Švub ze Slovenska, foto Petr Černý

Sobotní kvalifikace se lezla stylem flash. Jak muži, tak ženy lezli dvě kvalifikační cesty. První ženská cesta byla ohodnocena na 8-/8 a druhá 9-. Mužská kvalifikace proběhla na cestách obtížnosti 9- a 9+. Kvalifikační cesty byly postaveny tak, aby si závodníci zalezli a zahřáli se před rozhodujícími nedělními koly. Nemohu opomenout vynikající výkon pětačtyřicetiletého Rudolfa „Tufiho“ Tefelnera, který dokázal topovat obě kvalifikační cesty.

f001

obhlídka semifinálové cesty, foto Tomáš Rakovič

Nedělní semifinále mužů se lezlo stylem on-sight a bylo opravdu napínavé. Vytrvalostní cesta proložená několika silovými tahy s pojistkou ve výlezu ze stropu (obtížnost cca. 9+/10-) neodolala pouze Adamu Ondrovi a úřadujícímu mistru ČR Martinu Stráníkovi. Zajímavě se vyvinula situace na rozhraní postupu do finále. Na 8.-10. místě, které ještě zajišťovalo postup do finále, se totiž umístili hned 4 závodníci. O konečném postupu mezi 10 nejlepších tak rozhodl výkon ze sobotní kvalifikace.

Edita Vopatová ve finálové cestě, foto Petr Černý

Edita Vopatová ve finálové cestě, foto Petr Černý

Ženské finále bylo pro stavěče tradičně největším oříškem. Ve finále se dle očekávání sešly závodnice s různou výkonností. Také proto cesta začínala velmi lehkými pasážemi. Ve střední části stavěči přitvrdili a cesta měla gradovat ve výlezu ze stropu. Při stavbě finálové cesty se stavěčům podařilo strhnout závit v jedné matici, a tak z časových důvodů museli jeden klíčový chyt posunout vedle. Nakonec se ukázalo, že právě tento krok byl nad síly hned čtyřem nejlepším závodnicím, a tak se musely znovu vrátit do izolace a podstoupit superfinále. Některé superfinalistky to nesly celkem nelibě. Rozhodnutím ředitele závodu se totiž superfinále konalo na lehce upravené finálové cestě mužů, a proto nesměly vidět mužské finále.

Kuba Hlaváček u inkriminované expresky, foto Petr Černý

Kuba Hlaváček u inkriminované expresky, foto Petr Černý

Mužská finálová cesta byla ještě delší než semifinálová. Téměř 25m vytrvalostního lezení bez možnosti vyklepat. První metry zvládali závodníci bez problémů, od půlky převislé části začala cesta přitvrzovat a prověřovat sílu a vytrvalost závodníků. O vzrušení v první části finále se postaral Kuba Hlaváček, který si zapomněl cvaknout expresku a jeho pokus tak byl předčasně ukončen. Nejlepší slovenský závodník Ondřej„Humpi“ Švub si po přesvědčivém výkonu doslova doběhl pro celkové 3. místo. Do TOPu dolezl pouze Adam Ondra, který předvedl dle očekávání bravurní výkon. Kdo neviděl dokonale provedenou sekvenci kroků na druhé struktuře ve stropu v jeho podání, přišel o hodně. Jako poslední lezl Martin Stráník, který dolezl zhruba do poloviny závěrečného stropu, ve kterém mu došlo. Získal tím celkové druhé místo. Překvapením tohoto závodu byl výkon Petra Čermáka, který si dolezl pro celkové 4. místo. Tento šestnáctiletý závodník se v letošní sezoně poprvé představil mezi dospělými a daří se mu znamenitě.

Petr Čermák v semifinálové cestě, foto Petr Černý

Petr Čermák v semifinálové cestě, foto Petr Černý

Po drobných úpravách mužské finálové cesty začalo ženské superfinále, ve kterém se rozhodovalo o mistryni České republiky v lezení na obtížnost. V superfinále na sebe narazily: úřadující mistryně ČR Edita Vopatová, Tereza Svobodová, Lucie Hrozová a Lenka Frühbauerová. Edita, podobně jako Kuba Hlaváček, zapomněla cvaknout expresku a její pokus skončil také předčasně. Po bezchybném výkonu Terezy Svobodové, která dokázala po úvodní vytrvalostní pasáži přelézt silový krok přes první strop a přidat ještě další dva kroky a teč, se už čekalo, jak na tento výkon odpoví poslední závodnice Lucie Hrozová. Ta se po trošku nervózním začátku srovnala a rovněž přelezla první stropový převis. Na další kroky ji však už nezbyly síly a spadla v následujícím kroku. Takže se mistryní ČR stala zaslouženě Tereza Svobodová před Lucií Hrozovou a Editou Vopatovou.

Tereza Svobodová ve finálové cestě, foto Petr Černý

Tereza Svobodová ve finálové cestě, foto Petr Černý

I přes relativně slunečné počasí dorazil na nedělní mužské finále dostatečný počet diváků, kteří závodníkům připravili opravdu bouřlivou a motivující atmosféru, za což všem velmi děkuji. Jen mě mrzí, že mnozí nedokázali počkat 15 minut (než uběhne lhůta na protesty a připraví se ceremoniál) a závodníkům za jejich výkony zatleskat. Určitě si to zasloužili. Mrzí mě to o to víc, že se takto v tichosti vytratily i některé známe tváře pražské lezecké scény. Možná nestačí dát vstupné zdarma. Asi by to chtělo po dobu těch 15 ti minut dát zadarmo i pivo. Třeba to příště zkusíme.

Slavnostní vyhlašování mistr a mistryně ČR v lezení na obtížnost, foto Ludovít Puha

IMG_0919 Slavnostní vyhlašování mistr a mistryně ČR v lezení na obtížnost, foto Ludovít Puha

 

Přestože jsem již zaslechl názory že: cesty nebyly dostatečně vytrvalostní, že moderátorka říkala to či ono, že to byla nuda, že máme nízkou plošinu atd. atd., musím konstatovat, že jsem viděl a slyšel něco jiného. Viděl jsem tým lidí, kteří makali doslova ve dne v noci, aby připravili důstojný závod. Slyšel jsem poděkování od některých závodníků za pěkný závod. Rád bych tedy poděkoval celému organizačnímu týmu za odvedenou práci, závodníkům za účast a všem kritikům slibuji, že i nadále budeme dělat chyby.

Celý závod byl zaštítěn starostou Prahy 5 MUDr. Radkem Klímou.

Bez partnerů to nejde, foto Tomáš Rakovič

Bez partnerů to nejde, foto Tomáš Rakovič

 

Pořadatel: Lezecké centrum SmíchOFF, spolupořadatelé: ČHS a SHK JAMES

Generální partner: Doldy

Hlavní partneři: Progress, TR-walls, Lezecké centrum SmíchOFF

Partneři: Glum´Store: , Hannah, Rock Point, Saltic, Evolv, Resiz, Salewa, Climb for Life

Mediální partneři: Radio Beat, Lezec.cz, Climb.sk

 

Rak

Publikováno v Aktuality.